Ηλεκτρονικοί Μεγεθυντές Ανάγνωσης - Χαμηλή Όραση - Οπτικά Σκούταρη

Ηλεκτρονικοί Μεγεθυντές Ανάγνωσης

Όραση και Παιδί
Όραση και Παιδί
18 Σεπτεμβρίου 2017
Γυαλιά για Σκύλους
Γυαλιά για Σκύλους
18 Σεπτεμβρίου 2017
Όραση και Παιδί
Όραση και Παιδί
18 Σεπτεμβρίου 2017
Γυαλιά για Σκύλους
Γυαλιά για Σκύλους
18 Σεπτεμβρίου 2017
Ηλεκτρονικοί Μεγεθυντές Ανάγνωσης

Οι ηλεκτρονικοί μεγεθυντές ανάγνωσης δίνουν λύση στις περιπτώσεις ασθενών με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, γλαύκωμα, δυστροφία κωνίων, νόσο του Stargardt’s, καταρράκτη που η όραση τους είναι πολύ χαμηλή (οπτική οξύτητα λιγότερη του 1/10) και ακόμη και με τα ειδικά γυαλιά χαμηλής όρασης η ανάγνωση δεν είναι εύκολη.

Οι ηλεκτρονικοί μεγεθυντές ανάγνωσης (κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • επιτραπέζιοι
  • φορητοί

Η επιλογή τους εξαρτάται από την οπτική οξύτητα, το οπτικό πεδίο, τις ανάγκες και τις δραστηριότητες του ασθενούς και είναι απλοί και εύκολοι στη χρήση τους.

Οι επιτραπέζιοι ηλεκτρονικοί μεγεθυντές ανάγνωσης αποτελούνται από μια κάμερα τοποθετημένη σε ένα σταθερό βραχίονα στήριξης η οποία προβάλει το κείμενο προς ανάγνωση μεγεθυμένο σε μια οθόνη τηλεόρασης ή ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Η κάμερα έχει δυνατότητα οπτικής μεγέθυνσης μέχρι 82x φορές και ρυθμίζεται ανάλογα με το μέγεθος της γραμματοσειράς του κειμένου και τις ανάγκες του ασθενούς. Στα τελευταίας τεχνολογίας επιτραπέζια συστήματα η εστίαση είναι αυτόματη γεγονός που τα καθιστά πολύ λειτουργικά και εύχρηστα.
Το υλικό ανάγνωσης τοποθετείται οριζόντια κάτω από την κάμερα και μπορεί να μετακινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί μεγεθυντές ανάγνωσης είναι πλέον έγχρωμοι και προσφέρουν τη δυνατότητα προβολής μαύρων και μπλε γραμμάτων πάνω σε λευκό φόντο, όπως και λευκών, κίτρινων και πράσινων γραμμάτων πάνω σε μαύρο φόντο. Ορισμένα συστήματά παρέχουν τη δυνατότητα υπογράμμισης ή/και επικάλυψης του κειμένου.

Οι έγχρωμοι ηλεκτρονικοί μεγεθυντές ανάγνωσης είναι χρήσιμοι επίσης για την ανάγνωση υλικών στα οποία το χρώμα είναι σημαντικό όπως είναι οι χάρτες και οι φωτογραφίες.
Υπάρχουν ηλεκτρονικοί μεγεθυντές ανάγνωσης που λειτουργούν από κοινού με ηλεκτρονικό υπολογιστή προσφέροντας τη δυνατότητα να μοιράζονται την οθόνη του υπολογιστή.

Οι ηλεκτρονικοί μεγεθυντές ανάγνωσης είναι μια εξαιρετική λύση για την εκτέλεση πρακτικών δραστηριοτήτων όπως γραφή, σταυρόλεξα, ζωγραφική και χόμπι που απαιτούν λεπτομέρεια.

Οι φορητοί ηλεκτρονικοί μεγεθυντές ανάγνωσης είναι μεγέθους λίγο μεγαλύτερου από μια συσκευή κινητού τηλεφώνου και έχουν το πλεονέκτημα της φορητότητας. Μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για να μεγεθύνουν την τιμή ενός προϊόντος, οδηγίες χρήσης,συστατικά, ημερομηνίες λήξης αλλά και το όνομα στο κουδούνι μιας πόρτας και ενδείκνυνται για περιστασιακή χρήση και όχι για πολύωρο διάβασμα καθώς η οθόνη τους έχει μικρό μέγεθος.

Η εξειδικευμένη στη χαμηλή όραση Οπτομέτρης είναι η αρμόδια επιστήμονας που θα βοηθήσει τον ασθενή να επιλέξει το καταλληλότερο για αυτόν ηλεκτρονικό μεγεθυντή ανάγνωσης και θα τον εκπαιδεύσει στη χρήση του.