Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας από το φαρμακείο - Χαμηλή Όραση - Οπτικά Σκούταρη

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας από το φαρμακείο

Μαρτυρίες ασθενών
Γρεβενίτης Γεώργιος – Έδεσσα
18 Απριλίου 2017
Μουτουσίδου Λαμπρινή – Αλεξανδρούπολη
18 Μαΐου 2017
Μαρτυρίες ασθενών
Γρεβενίτης Γεώργιος – Έδεσσα
18 Απριλίου 2017
Μουτουσίδου Λαμπρινή – Αλεξανδρούπολη
18 Μαΐου 2017
Γυαλιά Πρεσβυωπίας

Τα γυαλιά δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό προϊόν. Η καλή και η κακή ποιότητα τους μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών μας και την όραση. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα έτοιμα γυαλιά για κοντινή απόσταση και διάβασμα που πωλούνται στα φαρμακεία,στο διαδίκτυο,στις λαϊκές αγορές και στα περίπτερα, εκτός από πολύ φθηνά, είναι εξίσου καλά με τα γυαλιά πρεσβυωπίας που κατασκευάζονται κατά παραγγελία με συνταγή.

Ποιά είναι η αλήθεια για αυτά τα πρόχειρα γυαλιά;

Τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας είναι προϊόν μαζικής παραγωγής με πολύ σοβαρές ατέλειες, συγκεκριμένα:
• Οι φακοί τους υπολείπονται ποιότητας όπως και οι σκελετοί τους,οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και δερματικά προβλήματα.
• Έχουν τον ίδιο βαθμό πρεσβυωπίας στο δεξί και στον αριστερό φακό.
Στην πραγματικότητα,το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων έχει ανάγκη διαφορετικών βαθμών στα δύο μάτια.
• Είναι ακατάλληλα για άτομα που εκτός από πρεσβυωπία έχουν και αστιγματισμό, διότι οι φακοί των έτοιμων γυαλιών έχουν μόνο βαθμούς πρεσβυωπίας.
• Οι φακοί τους έχουν συγκεκριμένα οπτικά κέντρα.

Για να μπορεί ένα ζεύγος γυαλιών οράσεως να είναι κατάλληλο, πρέπει τα οπτικά κέντρα των φακών τους να αντιστοιχούν στα οπτικά κέντρα των ματιών (διακορική απόσταση). Η διακορική απόσταση (η απόσταση από την κόρη του δεξιού ματιού,στην κόρη του αριστερού ματιού), είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο, μετρήσιμη μόνο από τον Οπτομέτρη ή τον Οπτικό και καθορίζει απόλυτα τη σωστή εφαρμογή των γυαλιών και κατ´επέκταση τη σωστή και ξεκούραστη όραση.
• Οι φακοί τους έχουν οπτικά κέντρα σε διαφορετικό ύψος.
Τα οπτικά κέντρα των γυαλιών οράσεως πρέπει να βρίσκονται πάντα στο ίδιο ύψος στους δύο φακούς, δεν επιτρέπεται να είναι ανισοϋψή όπως συμβαίνει με τα γυαλιά πρεσβυωπίας που πωλούνται εκτός Οπτικών καταστημάτων.
• Η επιλογή του βαθμού των έτοιμων γυαλιών γίνεται κοιτώντας ένα οποιοδήποτε κείμενο με τυχαίο μέγεθος γραμματοσειράς.
Για να οριστεί ο ακριβής βαθμός πρεσβυωπίας, είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος από τον Οπτομέτρη για κάθε μάτι χωριστά,σε συγκεκριμένο πίνακα ανάγνωσης, με καθορισμένο μέγεθος γραμμάτων και σε ενδεδειγμένη απόσταση. Είναι ο μόνος τρόπος για να μη χρησιμοποιείται μεγαλύτερος βαθμός από αυτόν που πραγματικά χρειάζεται και που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση του βαθμού της πρεσβυωπίας.
• Το 60% των “έτοιμων” γυαλιών πρεσβυωπίας έχει σημαντική απόκλιση από τον αναγραφόμενο βαθμό σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Βρετανικό Κολλέγιο Οπτομετρίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας βλάπτουν σοβαρά την όραση και είναι επικίνδυνα για τα μάτια και το δέρμα μας.
Μπορεί τα γυαλιά να πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας, τα μάτια μας όμως είναι πολύτιμα.

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα magdasnews.gr στις 10/06/2017