Συγγενής Αμαύρωση Leber
19 Ιουνίου 2017Ρετινοβλάστωμα
10 Ιουλίου 2017Το οπτικό νεύρο αποτελεί προέκταση του εγκεφάλου και ο ρόλος του είναι να μεταφέρει τα οπτικά ερεθίσματα που προσλαμβάνονται από τον αμφιβληστροειδή στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου προς επεξεργασία και αναγνώριση.
Το οπτικό νεύρο μπορεί να υποστεί φλεγμονή, ισχαιμία, χρόνια πίεση, αλλά και να εμφανίσει όγκο, όπως και ατροφία.
Οπτική νευρίτιδα
Η οπτική νευρίτιδα είναι μία φλεγμονή του οπτικού νεύρου και μπορεί να σχετίζεται με νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η νόσος Crohn και ο ερυθηματώδης λύκος, αλλά και με λοιμώδη νοσήματα, όπως η τοξοπλάσμωση και η φυματίωση.
Συμπτώματα: Μείωση της κεντρικής όρασης και διαταραχή στην αντίληψη των χρωμάτων και της φωτεινότητας.
Ισχαιμική οπτικοπάθεια (πρόσθια)
Η πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια ή αλλιώς ισχαιμική οπτικοπάθεια μπορεί να είναι δύο τύπων: μη αρτηριτιδική και αρτηριτιδική.
Μη αρτηριτιδικου τύπου:
Η πιο συχνή ισχαιμική οπτικοπάθεια σε άτομα >50 ετών. Οφείλεται συνήθως σε χαμηλή αιμάτωση, σε αρτηριοσκλήρυνση, σε νόσους του κυκλοφορικού και πιο σπάνια σε εμβολή. Παράγοντες κινδύνου είναι η αρτηριακή υπέρταση, καρδιοαγγειακές νόσοι, σακχαρώδης διαβήτης και η υπερχοληστερολαιμία.
Η πρόσθια ισχαιμική οπτικοπάθεια εκδηλώνεται ανώδυνα και αιφνίδια με ετερόπλευρη απώλεια της όρασης η οποία μπορεί να είναι ήπια (30% των περιπτώσεων), ή σοβαρή όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.
Εκτός της μείωσης της οπτικής οξύτητας συνήθως υπάρχει απώλεια του οπτικού πεδίου, δυσχρωματοψία και με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανή και η ατροφία της οπτικής θηλής του οπτικού νεύρου.
Στην μη αρτηριτιδική πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια υπάρχει κίνδυνος προσβολής του άλλου οφθαλμού, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα ικανή θεραπευτική αντιμετώπιση.
Αρτηριτιδικού τύπου:
Η αρτηριτιδικού τύπου ισχαιμική οπτική νευροπάθεια ή αλλιώς γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα εκδηλώνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα (>65 ετών). Η κλινική της εικόνα μοιάζει με την μη αρτηριτιδικού τύπου ισχαιμική οπτικοπάθεια,είναι όμως σπανιότερη και σοβαρότερη. Η μείωση της οπτικής οξύτητας είναι τόσο σημαντική που ο ασθενής μπορεί να φτάσει σε επίπεδο όρασης μέτρησης δακτύλων και να περιοριστεί αισθητά το οπτικό του πεδίο. Δυστυχώς οι πιθανότητες προσβολής και του άλλου ματιού είναι μεγάλες και η πρόγνωση κακή ακόμα και με έγκαιρη έναρξη θεραπείας με κορτιζόνη.
Όγκος
Ο όγκος στο οπτικό νεύρο όταν εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία λέγεται γλοίωμα και όταν εμφανίζεται σε άτομα μέσης ηλικίας (σε ποσοστό 80% σε γυναίκες) λέγεται μηνιγγίωμα.
Τα γλοιώματα έχουν συνήθως χειρότερη πρόγνωση από τα μηνιγγιώματα και στις δύο όμως περιπτώσεις υπάρχει μερική έως και ολική απώλεια όρασης. Χρήζει χειρουργικής επέμβασης, οπότε αναγκαστικά γίνεται και εκτομή του οπτικού νεύρου και η όραση περιορίζεται περαιτέρω.
Ατροφία οπτικού νεύρου
Η ατροφία του οπτικού νεύρου διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν είναι γονιδιακής (κληρονομικής) αιτιολογίας και σε δευτεροπαθή όταν είναι απότοκος άλλων παθολογικών καταστάσεων ή τραύματος.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει και η κληρονομική οπτική νευροπάθεια Leber. Η δευτεροπαθής μπορεί να προκληθεί από φλεγμονή, όγκο ή τραύμα.
Συμπτώματα: Και στις δύο περιπτώσεις εκδηλώνεται προοδευτική απώλεια της όρασης και δεν υπάρχει θεραπεία.
Σε όλες τις νόσους του οπτικού νεύρου, όταν υπάρχει όραση 1/20 ή και περισσότερο, ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί με τη χρήση ειδικά κατασκευασμένων γυαλιών χαμηλής όρασης και να χρησιμοποιήσει την εναπομείνασα οπτική οξύτητα, καθώς και να αυξήσει την οπτική του απόδοση σταδιακά.