Κεντρική Ορώδης Αμφιβληστροειδοπάθεια
23 Ιουλίου 2017
Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας
Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας
25 Ιουλίου 2017
Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης στις δυτικές κοινωνίες. Παρουσιάζεται σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Όσα περισσότερα χρόνια πάσχει κάποιος από διαβήτη τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσει από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μέσα στην πρώτη δεκαετία από την εκδήλωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας περίπου το 5% των ασθενών χάνει την όραση του, ενώ ένα ποσοστό 33% παρατηρεί σημαντική απώλεια της οπτικής του οξύτητας.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν βλάβη σε όλα τα αγγεία του οργανισμού και συνεπώς επηρεάζονται και τα αγγεία του αμφιβληστροειδή και έτσι δημιουργούνται δύο επιπλοκές:
• Διαρροή υγρού και αίματος από τα αγγεία στο εσωτερικό του αμφιβληστροειδή χιτώνα.
• Ταυτόχρονα, αυτόματα αποφράσσονται τα αγγεία στερώντας από τον αμφιβληστροειδή το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η μη παραγωγική και η παραγωγική.
• Η μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια διακρίνεται σε ήπια, μέτριας βαρύτητας, αλλά και σε σοβαρή, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής της. Η όραση στα αρχικά στάδια παραμένει καλή, ενώ σε προχωρημένο στάδιο η παθολογική διαρροή των αγγείων οδηγεί σε οίδημα στην ωχρά κηλίδα και σε μεγάλη μείωση της όρασης.
• Στην παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια, εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος και κατ’ επέκταση της χαμηλής οξυγόνωσης, αναπτύσσονται νέα παθολογικά εύθραυστα αγγεία μέσα στο υαλώδες σώμα και αιμορραγούν εντός της υαλοειδικής κοιλότητας. Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα είναι πιθανή ακόμα και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή καθώς και η εμφάνιση γλαυκώματος με αποτέλεσμα  η όραση να χαθεί εντελώς.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια δε θεραπεύεται, αντιμετωπίζεται όμως παράλληλα και συγχρόνως από τον οφθαλμίατρο και τον ειδικό Οπτομέτρη. Ο οφθαλμίατρος θα επιλέξει την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής και ο ειδικός Οπτομέτρης θα αποκαταστήσει την οπτική δυσχέρεια που έχει προκύψει από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Το 80% των ατόμων με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να βελτιώσει την όρασή του κατά 2/10-3/10 με τη συστηματική χρήση ειδικών γυαλιών που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, από τα εργαστήρια που προμηθεύουν τη NASA με υπερευαίσθητα οπτικά όργανα.

Τα επαναστατικά αυτά γυαλιά χορηγούνται αποκλειστικά από τον εξειδικευμένο στη χαμηλή όραση Οπτομέτρη μετά από επισταμένη εξέταση και αξιολόγηση των οπτικών δυνατοτήτων του ασθενούς.

Όταν βελτιωθεί η όραση, ο ασθενής μπορεί να αντεπεξέλθει ξανά σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα, η εργασία, η παρακολούθηση τηλεόρασης, η αναγνώριση χαρακτηριστικών κ.ά.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα όρασης που απασχολεί εσάς ή κάποιο συγγενικό/φιλικό σας πρόσωπο,

μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα τηλέφωνα: 210 32 35 131 - 210 32 37 622

για να κλείσετε μια ΔΩΡΕΑΝ εξέταση από την Ειδική Οπτομέτρη κα Τατιάνα Σκούταρη.

error: Content is protected !!