Γυαλιά Ηλίου - Χαμηλή Όραση - Οπτικά Σκούταρη
Μεγεθυντικοί Φακοί
20 Σεπτεμβρίου 2017
Παράγοντες Κινδύνου για τη Χαμηλή Όραση
Παράγοντες Κινδύνου για τη Χαμηλή Όραση
22 Σεπτεμβρίου 2017
Μεγεθυντικοί Φακοί
20 Σεπτεμβρίου 2017
Παράγοντες Κινδύνου για τη Χαμηλή Όραση
Παράγοντες Κινδύνου για τη Χαμηλή Όραση
22 Σεπτεμβρίου 2017
Γυαλιά Ηλίου

Ο ήλιος από πραγματική πηγή ζωής μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνο εχθρό για τα μάτια μας, τα οποία λόγω της ειδικής λειτουργίας που επιτελούν, αλλά και εξαιτίας της ανατομικής τους θέσης, είναι πολύ εκτεθειμένα στο φως του.
Οι βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν οι ακτίνες του ήλιου στα μάτια και στην όραση μας, είναι πολύ σοβαρές.
Οι UVA και UVB προκαλούν φωτοχημικές βλάβες με αποτέλεσμα να δημιουργείται καταρράκτης δηλαδή θόλωση του κρυσταλλοειδή φακού.
Η υπεριώδης αλλά και η ιώδης ακτινοβολία (μπλε ακτινοβολία) του ορατού φάσματος φωτός, ευθύνονται για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η ωχρά κηλίδα είναι το σημείο του αμφιβληστροειδή που εστιάζονται οι ακτίνες από τα αντικείμενα που κοιτάζουμε. Η περιοχή αυτή δέχεται περισσότερη ακτινοβολία από τον υπόλοιπο αμφιβληστροειδή με συνέπεια να εκφυλίζεται και να χάνεται σταδιακά η κεντρική όραση.
Η UVB είναι υπαίτια της φωτοκερατίτιδας, δηλ. του εγκαύματος του κερατοειδή χιτώνα αλλά και γενικά η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστατευτικά γυαλιά ηλίου,μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος των βλεφάρων αλλά και μελάνωμα.
Τα μικρά παιδιά και ιδιαίτερα τα βρέφη και εκείνα της προσχολικής ηλικίας, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας γιατί το οφθαλμικό τους σύστημα επιτρέπει τη διέλευση μεγαλύτερου ποσοστού ακτινοβολίας στο εσωτερικό του ματιού και μέχρι τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Πως θα προστατευτούμε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου;

Φυσικά με ποιοτικά γυαλιά ηλίου!
Τόσο το σχήμα,όσο και τα χρώματα των φακών των γυαλιών ηλίου εξαρτώνται από τις τάσεις της μόδας. Τα γυαλιά ηλίου μας ομορφαίνουν,όμως πρωτίστως μας σώζουν από ασθένειες και ανεπανόρθωτες βλάβες. Είναι ασφαλέστερο να φοράει κανείς γυαλιά ηλίου με σκελετό που καλύπτει τουλάχιστον μέχρι τα φρύδια, προστατεύοντας έτσι και το πολύ ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια.
Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να αγοράζονται αποκλειστικά από Οπτικά καταστήματα γιατί έτσι είναι εξασφαλισμένο πως η προστασία είναι απόλυτη και έχουν πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Οπτικός είναι ο πλέον αρμόδιος για να δώσει μια επιστημονική και υπεύθυνη άποψη για την επιλογή των γυαλιών ηλίου.
Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προσφέρουν τέλεια προστασία.
Τα ποιοτικά γυαλιά ηλίου που πωλούνται στα Οπτικά καταστήματα, επιτρέπουν τη δίοδο του ορατού φωτός και εμποδίζουν το 99%-100% της UVA και UVB υπεριώδους ακτινοβολίας.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες,η μέγιστη φυτοπροστασία παρέχεται μόνον από τα γυαλιά ηλίου με φακούς προηγμένης τεχνολογίας που φιλτράρουν εκτός από την υπεριώδη και την ιώδη ακτινοβολία (μπλε ακτινοβολία),η οποία είναι πιο επιβλαβής για τα μάτια.

Πως επιλέγουμε τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου;

  • Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να επιλέγονται με κριτήρια τις ανάγκες, τις καθημερινές δραστηριότητες,το επάγγελμα και τα χόμπι μας. Οι φακοί πρέπει να έχουν την κατάλληλη απόχρωση και σκουρότητα.
  • Τα γυαλιά ηλίου όμως για όσους οδηγούν πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές για οδήγηση. Οι υπερβολικά σκουρόχρωμοι φακοί με διαπερατότητα φωτός μικρότερη του 8%,θεωρούνται ακατάλληλοι γιατί περιορίζουν σημαντικά τη φωτεινότητα και την ικανότητα του οδηγού να διακρίνει καθαρά στη συννεφιά,στη σκιά,στα τούνελ και κατά το σούρουπο. Αυτό συμβαίνει γιατί η ακτινοβολία που φτάνει στη θέση του οδηγού είναι περίπου 10% αυτής που προσπίπτει στον ανεμοθώρακα του αυτοκινήτου. Ακατάλληλοι και για οδήγηση είναι οι σκελετοί των γυαλιών ηλίου με πλατείς βραχίονες καθώς περιορίζουν την περιφερική όραση του οδηγού.

Πόσο αναγκαία είναι η χρήση γυαλιών ηλίου από τα άτομα που φορούν γυαλιά όρασης ή φακούς επαφής;

Τα γυαλιά ηλίου είναι εξίσου απαραίτητα για τους ανθρώπους που φορούν γυαλιά. Τα διορθωτικά γυαλιά όρασης κατασκευάζονται και με φακούς που εξασφαλίζουν την ίδια ακριβώς ηλιοπροστασία με τα απλά γυαλιά ηλίου, είτε αυτά είναι μυωπίας,πρεσβυωπίας, είτε πολυεστιακά (για μακρινές και κοντινές αποστάσεις).
Όσοι φορούν φακούς επαφής, ακόμα και αν οι φακοί τους έχουν φίλτρο για την υπεριώδη ακτινοβολία, χρειάζεται να φορούν γυαλιά ηλίου για να μειώσουν το έντονο φως και για να προστατέψουν το δέρμα γύρω από τα μάτια.
Τα γυαλιά ηλίου είναι αναγκαίο να φοριούνται όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς στην Ελλάδα έχουμε έντονη ηλιοφάνεια πάνω από 300 μέρες το χρόνο.