Διπλωπία
17 Σεπτεμβρίου 2017
Αστιγματισμός
Αστιγματισμός
17 Σεπτεμβρίου 2017
Αμβλυωπία (Τεμπέλικο μάτι - Στραβισμός)

Η αμβλυωπία ή το λεγόμενο «τεμπέλικο μάτι» είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και μέχρι εννέα ετών, όπου ο παιδικός οφθαλμός βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη.
Η μη φυσιολογική ανάπτυξη σε ένα μάτι στα πρώτα χρόνια της ζωής οδηγεί σε μείωση της όρασης – αμβλυωπία.

Τύποι αμβλυωπίας

Λειτουργική: Όταν συμβαίνει σε μάτια υγιή και όχι παθολογικά ή με κάκωση.
Οργανική: Στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα ανατομικό ή εκφυλιστικό όπως συμβαίνει στο συγγενή καταρράκτη.

Αμβλυωπία

Αιτίες αμβλυωπίας

Όταν υπάρχει ανισομετρωπία, δηλαδή τα δύο μάτια έχουν μεγάλη διαφορά βαθμών μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού, με αποτέλεσμα η ευκρίνεια να διαφέρει στο δεξί και στο αριστερό μάτι, ή όταν υπάρχει στραβισμός, δηλαδή τα δύο μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα και έτσι οι εικόνες που στέλνουν τα δύο μάτια στον εγκέφαλο είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Ο εγκέφαλος αναγκάζεται να αναιρέσει τη θαμπή εικόνα και έτσι το μάτι που στραβίζει με τα χρόνια δεν αναπτύσσει φυσιολογική όραση και «τεμπελιάζει».
Στην αμβλυωπία είναι απαραίτητη η πρόληψη. Όλα τα παιδιά είναι απαραίτητο να εξετάζονται από δυόμιση ετών από τον Οπτομέτρη.

Θεραπεία

Ο εξειδικευμένος Οπτομέτρης βάσει προγράμματος κλείνει περιστασιακά το καλό μάτι με σκοπό να ενδυναμωθεί η όραση του «τεμπέλικου» ματιού.
Ο εξειδικευμένος στη χαμηλή όραση Οπτομέτρης είναι ο πλέον ειδικός για να βοηθήσει στη βελτίωση της οπτικής οξύτητας του αμβλυωπικού ματιού με τη χορήγηση εξειδικευμένων γυαλιών και φακών και την εκτέλεση εξατομικευμένων οπτικών ασκήσεων.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα όρασης που απασχολεί εσάς ή κάποιο συγγενικό/φιλικό σας πρόσωπο,

μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα τηλέφωνα: 210 32 35 131 - 210 32 37 622

για να κλείσετε μια ΔΩΡΕΑΝ εξέταση από την Ειδική Οπτομέτρη κα Τατιάνα Σκούταρη.

error: Content is protected !!