Τι είναι Οπτομετρία - Χαμηλή Όραση - Οπτικά Σκούταρη
Ο Κορωνοϊός και τα Μάτια μας
Ο Κορωνοϊός και τα Μάτια μας
7 Μαρτίου 2020
Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας
Προλαμβάνεται η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας;
8 Φεβρουαρίου 2023
Ο Κορωνοϊός και τα Μάτια μας
Ο Κορωνοϊός και τα Μάτια μας
7 Μαρτίου 2020
Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας
Προλαμβάνεται η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας;
8 Φεβρουαρίου 2023
Τι είναι Οπτομετρία

Οπτομετρία είναι η επιστήμη αξιολόγησης της όρασης και έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή διορθωτικών φακών (γυαλιών όρασης και φακών επαφής) και οφθαλμικών ασκήσεων, με σκοπό την αποκατάσταση της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα. Ανήκει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η Οπτομετρία είναι το σύνολο των μεθόδων που χρησιμοποιούνται από τον Οπτομέτρη, για τον προσδιορισμό των ικανοτήτων του ματιού, των διαθλαστικών ανωμαλιών όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία, σε ενήλικες και παιδιά, τον έλεγχο της διόφθαλμης όρασης και της οπτικής υγείας των ματιών. Ο Οπτομέτρης αφού κάνει την αντικειμενική και υποκειμενική αξιολόγηση της όρασης, θα επιλέξει και θα εφαρμόσει το καταλληλότερο οπτικό μέσο.

Σύμφωνα με το World Council of Optometry (W.C.O), μέλους του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (W.H.O) και της Assosiation of European Universities, Schools and Colleges of Optometry (A.U.E.S.C.O), η Οπτομετρία είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο επάγγελμα στο χώρο της υγείας, που απαιτεί εκπαίδευση και ασκείται αποκλειστικά από πτυχιούχους αναγνωρισμένων πανεπιστημίων και σχολών με άδεια εξάσκησης επαγγέλματος.

Η Οπτομετρία σαν λέξη χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το 1865 στην Ολλανδία από τον Vershoor, σε μια διατριβή για τη διάθλαση. Ετυμολογικά προέρχεται από την ελληνική λέξη «όπτος», που σημαίνει ορατός και από τη λέξη «μέτρον».

Η Οπτομετρία ξεκινά επίσημα στα τέλη του 19ου αιώνα από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα το 1872 με την ίδρυση του Illinois College of Optometry. Ορίζεται ως η επιστήμη χρήσης του Οπτόμετρου (1738), του ειδικού οργάνου που προσδιορίζει την ισχύ της όρασης.

1901: Ψήφιση του πρώτου νόμου της πολιτείας που αναγνωρίζει και ρυθμίζει την πρακτική της Οπτομετρίας στη Μινεσότα (όλες οι πολιτείες είχαν νόμους μέχρι το 1921).
1910: Πρώτα πανεπιστημιακά μαθήματα Οπτομετρίας (Πανεπιστήμιο Columbia), ένα μεγάλο βήμα προς την αναγνώριση του επαγγέλματος.
1919: Η Αμερικάνικη Ένωση Οπτικών (έτος ίδρυσης 1898), μετονομάζεται σε Αμερικάνικη Ένωση Οπτομετρών
1923: Το Pennsylvania College of Optometry απονέμει το πρώτο πτυχίο Doctor of Optometry (O.D.)
1924: Η περιφέρεια της Κολούμπια θεσπίζει νόμο Οπτομετρίας, ολοκληρώνοντας μια συνολική κάλυψη στις Η.Π.Α.
1940: Ο Charler Sheard, εισήγαγε την έννοια της Οπτομετρικής εξέτασης η οποία αργότερα αναπτύχθηκε στην προσέγγιση της «ανάλυσης περιπτώσεων» στα διαθλαστικά προβλήματα .

Στην Ευρώπη, η Μ.Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που η Οφθαλμική Οπτική (Οπτομετρία), αποτελεί ανεξάρτητο επάγγελμα φροντίδας της οπτικής υγείας.

Η Ειδική Οπτομέτρης Τατιάνα Σκούταρη, είναι η μόνη Οπτομέτρης στην Ελλάδα, κάτοχος του Ευρωπαϊκού διπλώματος Οπτομετρίας από το 1998. Η Τατιάνα Σκούταρη είναι επίσης Εισηγήτρια και Εξετάστρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ευρωπαϊκό δίπλωμα Οπτομετρίας.

Ως παγκόσμια ημέρα Οπτομετρίας έχει οριστεί η 23η Μαρτίου.

Η Οπτομετρία και η Οφθαλμολογία είναι επιστήμες συμπληρωματικές, με κοινό στόχο την οφθαλμική υγεία και τη σωστή λειτουργία του οπτικού συστήματος.