Γυαλιά-Φίλτρα προστασίας
18 Σεπτεμβρίου 2017Ηλεκτρονικοί Μεγεθυντές Ανάγνωσης
18 Σεπτεμβρίου 2017Η ανάπτυξη του ματιού ξεκινά την 22η ημέρα της κύησης, όταν το έμβρυο έχει μήκος μόλις 2mm. Δε γεννιόμαστε βλέποντες αλλά με την ικανότητα να μάθουμε να βλέπουμε.
Ένα νεογνό έχει όραση κάτω από 1/40, βλέπει μόνο σιλουέτες και μόνο από πολύ μικρή απόσταση. Μετά τους πέντε πρώτους μήνες ξεχωρίζει εικόνες και τις καταχωρίζει στη μνήμη του, δηλαδή αντιλαμβάνεται ότι κάτι κινείται και αν πρόκειται για ενδιαφέρον αντικείμενο, το πλησιάζει και το περιεργάζεται. Όταν το μωρό είναι 2 μηνών, η όραση είναι ήδη 1/30-1/20 και αρχίζει να αναγνωρίζει αρκετά πράγματα και πρόσωπα ενώ η οπτική του οξύτητα αυξάνεται προοδευτικά από τα 2/10 στα 5/10. Για να αγγίξει ένα παιδί τα 10/10 όρασης, θα πρέπει να φτάσει στην ηλικία των 3 ετών. Η διόφθαλμος όραση ξεκινά να αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 3 ετών και ολοκληρώνεται 2 έως 3 χρόνια αργότερα.
Στην προσχολική ηλικία το παιδί έχει πολλές δραστηριότητες, είναι η ηλικία που συντονίζονται τα μάτια με τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών. Η εκμάθηση ποδηλάτου βοηθάει πολύ σ’ αυτό.
Μέχρι τα 6 χρόνια ενός παιδιού ο μηχανισμός επεξεργασίας των οπτικών εικόνων εξακολουθεί να ωριμάζει. Οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα εάν το παιδί παρουσιάζει κάποια συμπτώματα κακής λειτουργίας των ματιών. Συγκεκριμένα:
- Πλησιάζει πολύ κοντά στην τηλεόραση ή στο βιβλίο.
- Γέρνει το κεφάλι για να δει καλύτερα.
- Τρίβει συχνά τα μάτια του όταν δεν είναι νυσταγμένο.
- Αλληθωρίζει.
- Ενοχλείται υπερβολικά από το έντονο φως.
- Δακρύζουν πολύ τα μάτια του.
- Κλείνει το ένα μάτι για να δει τηλεόραση ή για να δει καλύτερα.
- Παραπονείται για πονοκεφάλους ή για κουρασμένα μάτια.
- Αποφεύγει δραστηριότητες όπως η ζωγραφική και η ανάγνωση, αλλά και παιχνίδια με μπάλα.
Αν συμβαίνει συχνά κάτι από τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί από τον Οπτομέτρη. Η έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν οπτικών προβλημάτων στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού θα βοηθήσει στην καλή οπτική λειτουργία.
Η αποκατάσταση στην προσχολική και σχολική ηλικία γίνεται με εφαρμογή γυαλιών οράσεως. Περίπου 10% των παιδιών προσχολικής ηλικίας και 25% των παιδιών του δημοτικού παρουσιάζουν διαθλαστικές ανωμαλίες όπως μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό.
Στη σχολική ηλικία ένα στα τέσσερα παιδιά άνω των 6 ετών έχει προβλήματα όρασης τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν αμέσως, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην προσωπικότητα, στην κοινωνικοποίηση και στην απόδοσή του.
Εάν οι δάσκαλοι διαπιστώσουν ότι ένα παιδί είτε δυσκολεύεται να διαβάσει από τον πίνακα είτε σκύβει πάνω στα γραπτά του είτε χάνει εύκολα τη σειρά που διαβάζει και χρησιμοποιεί το δάχτυλο σαν οδηγό ανάγνωσης, οφείλουν να ενημερώσουν αμέσως τους γονείς του και εκείνοι με τη σειρά τους θα πρέπει να απευθυνθούν στον Οπτομέτρη.
Ο Οπτομέτρης κάνοντας διάφορα τεστ π.χ οπτικής αντίληψης, οπτικής μνήμης, οπτοκινητικής λειτουργίας, διόφθαλμου συντονισμού κ.λ.π., θα εντοπίσει και θα αποκαταστήσει το πρόβλημα όρασης που θα έχει διαγνωστεί.
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας εάν δεν παρουσιάζουν προβλήματα όρασης, χρειάζεται να ελέγχονται από τον Οπτομέτρη κάθε δύο χρόνια. Ενώ εάν παρουσιάσουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία όπως μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό απαιτείται να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο.
Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι), στραβισμό ή αδυναμία σύγκλισης, ή συνδυασμό όλων ή κάποιων εξ αυτών, οι οποίες σχετίζονται με μαθησιακές δυσκολίες, οι επισκέψεις στον Οπτομέτρη είναι αναγκαίο να πραγματοποιούνται συχνότερα.