Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας | optometris.gr
Μαρτυρίες ασθενών
Καμπουρολιά Χριστίνα-Αγγελική 6.5 ετών – Αθήνα
25 Ιουλίου 2017
Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας
10 συμβουλές για την πρόληψη της Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας
25 Ιουλίου 2017
Μαρτυρίες ασθενών
Καμπουρολιά Χριστίνα-Αγγελική 6.5 ετών – Αθήνα
25 Ιουλίου 2017
Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας
10 συμβουλές για την πρόληψη της Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας
25 Ιουλίου 2017
Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία πάθηση που μειώνει την όραση στην κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή χιτώνα αφήνοντας ανέπαφη την περιφερική όραση. Δεν καταλήγει σε πλήρη τύφλωση, αλλά μειώνει άλλοτε προοδευτικά και άλλοτε ραγδαία την οπτική οξύτητα.

Στην ήπια μορφή της νόσου (ξηρά) η όραση αρχικά είναι περίπου 5/10 και σταδιακά μειώνεται, ενώ στην υγρά μορφή ο ασθενής μπορεί ξαφνικά να χάσει μεγάλο ποσοστό της όρασής του και η οπτική του οξύτητα να κυμαίνεται από 1/10-1/20.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εκδηλώνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, την τελευταία δεκαετία όμως έχουν αυξηθεί δραστικά τα περιστατικά σε πολύ νεώτερα άτομα.
Συνήθως προσβάλλεται αρχικά μόνο το ένα μάτι και γι’ αυτό το λόγο οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της πάθησης παρά μόνον όταν έχει προσβληθεί και το δεύτερο μάτι.

Κριτήρια για έγκαιρο έλεγχο πριν την εκδήλωση της νόσου

– Ηλικία άνω των 60 ετών.
– Υπέρταση και καρδιοαγγειακές νόσοι.
– Κάπνισμα.
– Ύπαρξη συγγενών α’ βαθμού με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
– Άνθρωποι που έχουν χειρουργηθεί από καταρράκτη.
– Αγρότες, πιλότοι, κτηνοτρόφοι, ναυτικοί, ναυαγοσώστες και γενικά όσοι εκτίθενται σε πολύ και έντονο φως, ακτινοβολία ή υψηλές θερμοκρασίες.

Έχετε Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας;

Ελέγξτε

 

Παράγοντες επικινδυνότητας

– Ηλικία.
– Κληρονομικότητα.
– Χρώμα ματιών (τα μάτια με ανοιχτό χρώμα ίριδας είναι πιο ευάλωτα).
Παχυσαρκία (οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι είναι πιο επιρρεπείς στην πάθηση).
– Φύλο (οι γυναίκες νοσούν πιο συχνά από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας).
– Κάπνισμα (αυξάνει πολύ τις πιθανότητες προσβολής).

Ωχρά κηλίδα

Η ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού στην οποία εστιάζονται οι ακτίνες του φωτός και η όραση είναι ιδιαίτερα οξεία γιατί εκεί βρίσκονται τα πιο φωτοευαίσθητα κύτταρα του ματιού, τα λεγόμενα κωνία. Με τα κωνία αναγνωρίζουμε τις λέξεις σε ένα κείμενο και έτσι διαβάζουμε, οδηγούμε, ξεχωρίζουμε τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου, μπορούμε και βλέπουμε τις λεπτομέρειες της εικόνας και αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα. Η ωχρά κηλίδα είναι το πιο λειτουργικό και συγχρόνως ευαίσθητο σημείο του αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Η ωχρά κηλίδα μπορεί να προσβληθεί από πολλές παθήσεις οι οποίες ονομάζονται ωχροπάθειες και διαφέρουν μεταξύ τους σε αιτιολογία, αλλά και σε αντιμετώπιση.
Η πιο σημαντική και συχνή πάθηση της ωχράς κηλίδας είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί πρωταρχική αιτία μεγάλης μείωσης της κεντρικής όρασης.

Συμπτώματα

– Δυσκολία στο διάβασμα και στην αναγνώριση προσώπων.
– Παραμόρφωση της εικόνας των αντικειμένων: Οι ευθείες γραμμές εμφανίζονται κυματοειδείς (μεταμορφοψίες).
– Αυξημένη ευαισθησία στο φως.
– Ξεθωριασμένα χρώματα.
– Θολή όραση στο κέντρο.

Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας

 

Μορφές εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Υπάρχουν δύο μορφές της νόσου, η ξηρά και η υγρά.
Ξηρά εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών πάσχει από την ξηρά μορφή, η οποία δημιουργεί προοδευτική επιδείνωση της οπτικής οξύτητας. Η κεντρική όραση γίνεται ανεπαρκής και, ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς άλλαξαν πρόσφατα τα γυαλιά τους , δεν μπορούν να μετακινηθούν με άνεση, να διαβάσουν, να αντιληφθούν λεπτομέρειες και χρώματα.
Υγρά ή εξιδρωματική μορφή
Η υγρά μορφή είναι πιο «επιθετική», μπορεί να εκδηλωθεί αιφνίδια και εξελίσσεται ραγδαία. Η κεντρική όραση χάνεται πολύ γρήγορα λόγω της ανάπτυξης παθολογικών αγγείων στην περιοχή της ωχράς τα οποία προκαλούν οιδήματα ή αιμορραγούν, δημιουργώντας μαύρα στίγματα (σκοτώματα) που τους εμποδίζουν να δουν.

Υπάρχει θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλισης της ωχράς κηλίδας δε θεραπεύεται αλλά αντιμετωπίζεται. Καμία χειρουργική επέμβαση, αλλά ούτε και φαρμακευτική αγωγή δε μπορεί να αποκαταστήσει την όραση στο κέντρο και να αναχαιτίσει την εξάπλωση των παθολογικών αγγείων. Καμία μέθοδος μέχρι σήμερα δε μπορεί να σταματήσει, αλλά ούτε καν να επιβραδύνει, την εξέλιξη της νόσου.
Στην υγρά μορφή, οι τρέχουσες ενέσεις με ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις φαρμάκων αναθεωρούνται τακτικά και συμβάλλουν μόνο στο να μετατρέψουν την υγρά μορφή σε ξηρά, όχι όμως στο να βελτιώσουν την όραση, πράγμα που συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Οι βιταμίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου;
Η ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση πράσινων λαχανικών και φρούτων – πλούσιων σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και καροτενοειδή – βοηθά στην καλή λειτουργία του φυσικού αμυντικού μηχανισμού των ματιών.
Όμως με την πάροδο του χρόνου είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό και επιβάλλεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και σκευασμάτων πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ο φαρμακοποιός είναι ο πλέον ειδικός για να συμβουλέψει τον ασθενή σχετικά.

Υπάρχει λύση για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η αποκατάσταση της οπτικής δυσχέρειας ενός ανθρώπου με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας βασίζεται στη συστηματική χρήση εξατομικευμένων ειδικών γυαλιών.
Μεγεθυντικοί φακοί και τυποποιημένα βοηθήματα χρησιμεύουν μόνο για να μεγεθύνουν τα γράμματα και τα αντικείμενα, αλλά για περιστασιακή χρήση. Με τον καιρό, και όσο η νόσος εξελίσσεται, οι μεγεθυντικοί φακοί και τα συμβατικά γυαλιά δεν επαρκούν όσο ισχυρά και αν είναι.
Τη λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα έρχεται να δώσει η εξειδικευμένη στη χαμηλή όραση Οπτομέτρης, η οποία μετά από επισταμένο έλεγχο διάρκειας μίας τουλάχιστον ώρας επιλέγει  ειδικά γυαλιά.
Τα ειδικά αυτά γυαλιά κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Αμερική στα εργαστήρια που προμηθεύουν τη NASA με υπερευαίσθητα οπτικά όργανα.

Τι προσφέρουν τα ειδικά αυτά γυαλιά

Τα ειδικά αυτά γυαλιά είναι μοναδικά, γιατί διαχέουν το φως σε όλο τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και όχι μόνο στο κέντρο (ωχρά), όπως κάνουν τα απλά γυαλιά αλλά και άλλα βοηθήματα χαμηλής όρασης.
Η περιφέρεια του αμφιβληστροειδή δε νοσεί από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Με τα ειδικά γυαλιά αξιοποιείται η περιφερική όραση του ασθενή και εκπαιδεύεται να συμπεριφέρεται όπως η ωχρά κηλίδα.
Με την καθημερινή χρήση των ειδικών και εξατομικευμένων γυαλιών η οπτική οξύτητα αρχικά σταθεροποιείται και προοδευτικά αυξάνεται. Ο ασθενής μπορεί από την πρώτη κιόλας στιγμή να διαβάσει με ευχέρεια κείμενα, ακόμα και εφημερίδα, και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να επιστρέψει σε καθημερινές δραστηριότητες, να αναγνωρίζει ξανά λεπτομέρειες και χρώματα και να μετακινείται με μεγαλύτερη ευκολία.
Έτσι, οι ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας γίνονται ξανά αυτόνομοι και ανακτούν ποιότητα ζωής.