Μεγεθυντικοί Φακοί - Χαμηλή Όραση - Οπτικά Σκούταρη
Γυαλιά Όρασης
Γυαλιά Όρασης
20 Σεπτεμβρίου 2017
Γυαλιά Ηλίου
Γυαλιά Ηλίου
21 Σεπτεμβρίου 2017
Γυαλιά Όρασης
Γυαλιά Όρασης
20 Σεπτεμβρίου 2017
Γυαλιά Ηλίου
Γυαλιά Ηλίου
21 Σεπτεμβρίου 2017

Οι μεγεθυντικοί φακοί είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για εργασίες όπως κατασκευή κοσμημάτων, επισκευή ρολογιών, χαρτογράφησης κ.α. αλλά και για χόμπι όπου απαιτείται προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια (συλλογή γραμματοσήμων και νομισμάτων, μοντελισμός κ.λ.π.).
Οι μεγεθυντικοί φακοί μπορούν να βοηθήσουν επίσης, ανθρώπους με χαμηλή όραση και δυσχέρεια στην ανάγνωση όπως είναι άνθρωποι με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη, γλαύκωμα και πολλές άλλες νόσους.

Πόσο εύκολη είναι η επιλογή ενός μεγεθυντικού φακού ;

Η επιλογή του κατάλληλου μεγεθυντικού φακού δεν είναι απλή υπόθεση. Στο διαδίκτυο και στο εμπόριο κυκλοφορούν μεγεθυντικοί φακοί-οι περισσότεροι κινέζικης προέλευσης-αμφιβόλου ποιότητας και καθαρότητας υλικών, οι οποίοι ενώ είναι πολύ προσιτοί οικονομικά δυστυχώς είναι πολύ πιθανό όχι απλά να κουράσουν, αλλά και να βλάψουν τα μάτια. Οι καλοί μεγεθυντικοί φακοί δεν πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ούτε στα χαρτοπωλεία, πωλούνται αποκλειστικά στα εξειδικευμένα Οπτικά καταστήματα, είναι επώνυμοι, άριστης ευκρίνειας, εγγυημένης ποιότητας και κατασκευασμένοι στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου μεγεθυντικού φακού;

Σοβαρά κριτήρια επιλογής του κατάλληλου μεγεθυντικού φακού αποτελούν :

  • η μεγέθυνση (πόσο χρειάζεται να μεγαλώσει το κείμενο ή το αντικείμενο, δεν είναι απαραίτητο όσο μεγαλύτερη είναι η μεγέθυνση τόσο το καλύτερο)
  • το μέγεθος του μεγεθυντικού φακού (πλάτος, ύψος ή διάμετρος), όπως και το βάρος
  • η φωτεινότητα
  • η απόσταση του μεγεθυντικού φακού από το αντικείμενο προς μεγέθυνση
  • η οπτική οξύτητα (όραση) του χρήστη
  • η ηλικία και η σταθερότητα των χεριών του χρήστη
  • η συνδυαστική χρήση του μεγεθυντικού φακού με γυαλιά όρασης και ποιών.

Μεγεθυντικοί φακοί χειρός :
Υπάρχουν από +3 D έως +68 D και εναλλακτικά με ενσωματωμένο φωτισμό ή χωρίς.
Μεγεθυντικοί φακοί επιτραπέζιοι ή σταθεροί :
Έχουν βάση και στηρίζονται πάνω στη σελίδα. Βοηθούν στο ολιγόλεπτο  διάβασμα ή γράψιμο. Μπορούν να είναι ρεύματος, μπαταρίας ή επαναφορτιζόμενοι.
Είναι διαθέσιμοι σε μεγεθύνσεις από +10 D έως +80 D.

Οι μεγεθυντικοί φακοί προορίζονται για περιστασιακή χρήση όπως είναι η ανάγνωση ενός τηλεφώνου, λογαριασμού, ημερομηνίας λήξης ή οδηγιών χρήσης, δεν υποκαθιστούν τα γυαλιά, δεν ενδείκνυνται για πολύωρο διάβασμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αν δεν είναι αναγκαία η μεγέθυνση.