Διπλωπία
17 Σεπτεμβρίου 2017
Μαρτυρίες ασθενών
Ζαβιτσάνου Γεωργία – Αθήνα
17 Σεπτεμβρίου 2017
Αμβλυωπία (Τεμπέλικο μάτι - Στραβισμός)

Η αμβλυωπία ή το λεγόμενο «τεμπέλικο μάτι» είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και μέχρι εννέα ετών, όπου ο παιδικός οφθαλμός βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη.
Η μη φυσιολογική ανάπτυξη σε ένα μάτι στα πρώτα χρόνια της ζωής οδηγεί σε μείωση της όρασης –αμβλυωπία.
Τύποι αμβλυωπίας
Λειτουργική: Όταν συμβαίνει σε μάτια υγιή και όχι παθολογικά ή με κάκωση.
Οργανική: Στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα ανατομικό ή εκφυλιστικό όπως συμβαίνει στο συγγενή καταρράκτη.
Αιτίες
Όταν υπάρχει ανισομετρωπία, δηλαδή τα δύο μάτια έχουν μεγάλη διαφορά βαθμών μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού, με αποτέλεσμα η ευκρίνεια να διαφέρει στο δεξί και στο αριστερό μάτι, ή όταν υπάρχει στραβισμός, δηλαδή τα δύο μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα και έτσι οι εικόνες που στέλνουν τα δύο μάτια στον εγκέφαλο είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Ο εγκέφαλος αναγκάζεται να αναιρέσει τη θαμπή εικόνα και έτσι το μάτι που στραβίζει με τα χρόνια δεν αναπτύσσει φυσιολογική όραση και «τεμπελιάζει».
Στην αμβλυωπία είναι απαραίτητη η πρόληψη. Όλα τα παιδιά είναι απαραίτητο να εξετάζονται από δυόμιση ετών από τον Οπτομέτρη.
Θεραπεία
Ο εξειδικευμένος Οπτομέτρης βάσει προγράμματος κλείνει περιστασιακά το καλό μάτι με σκοπό να ενδυναμωθεί η όραση του «τεμπέλικου» ματιού.
Ο εξειδικευμένος στη χαμηλή όραση Οπτομέτρης είναι ο πλέον ειδικός για να βοηθήσει στη βελτίωση της οπτικής οξύτητας του αμβλυωπικού ματιού με τη χορήγηση εξειδικευμένων γυαλιών και φακών και την εκτέλεση εξατομικευμένων οπτικών ασκήσεων.

 

Αμβλυωπία (Τεμπέλικο μάτι - Στραβισμός)

error: Content is protected !!