Όραση στη Μέση Ηλικία | optometris.gr
Όραση και Οδήγηση
Όραση και Οδήγηση
18 Σεπτεμβρίου 2017
Γυαλιά-Φίλτρα προστασίας
Γυαλιά-Φίλτρα προστασίας
18 Σεπτεμβρίου 2017
Όραση και Οδήγηση
Όραση και Οδήγηση
18 Σεπτεμβρίου 2017
Γυαλιά-Φίλτρα προστασίας
Γυαλιά-Φίλτρα προστασίας
18 Σεπτεμβρίου 2017
Όραση στη Μέση Ηλικία

Με την πάροδο των ετών το ανθρώπινο σώμα υφίσταται ανατομικές αλλαγές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αισθήσεις μας και ιδιαίτερα με την όραση και την ακοή. Είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρα αντιληπτό ποιές αλλαγές είναι σχετιζόμενες με την ηλικία και ποιες θα μπορούσαν να είναι αρχικά συμπτώματα κάποιας νόσου.

Φυσιολογικές αλλαγές των ματιών και της όρασης:

1. Η κόρη του ματιού μικραίνει και αντιδρά όλο και λιγότερο στις αλλαγές της φωτεινότητας. Η κόρη είναι για το μάτι ότι είναι το διάφραγμα για μία φωτογραφική μηχανή, δηλαδή ελέγχει το φως που θα εισχωρήσει στο μάτι. Όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός, η διάμετρος της κόρης μεγαλώνει και η οπτική οξύτητα ελαττώνεται. Η προσαρμογή από το έντονο φως στο σκοτάδι και το αντίστροφο περιορίζεται. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ένας άνθρωπος 60 ετών χρειάζεται τριπλάσιο φωτισμό από έναν άνθρωοο 20 έτών για να εκτελέσει την ίδια εργασία.

2. Ο φακός του ματιού χάνει την ελαστικότητά του. Όπως συμβαίνει με το συνολικό μυϊκό σύστημα, τένοντες και μύες σκληραίνουν με την ηλικία και δυσχεραίνεται η κίνηση, ο φακός του ματιού, ο οποίος είναι ένα σύμπλεγμα μυών, χάνει σιγά-σιγά την ικανότητα εστίασης στις κοντινές αποστάσεις και δημιουργείται η πρεσβυωπία.

3. Μειώνεται αισθητά η ευαισθησία και η αισθητικότητα του κερατοειδούς χιτώνα και γι’ αυτό τυχόν έλκη του επιθηλίου μπορεί να μη γίνουν εύκολα αντιληπτά.

4. Ο φακός του ματιού δεν είναι πια διαυγής. Ο φακός του ματιού αποκτά ένα υποκίτρινο χρώμα, δεν είναι πια διάφανος και αυτό επηρεάζει την αντίληψη των χρωμάτων και των φωτεινών αντιθέσεων.

5. Οι δακρυϊκοί αδένες παράγουν λιγότερο δάκρυ. Η ποιότητα και η ποσότητα των δακρύων που παράγει ο οργανισμός μας αλλάζει με το πέρας του χρόνου. Η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή η λήψη φαρμάκων (π.χ. αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά και αντικαταθλιπτικά) «στεγνώνουν» τα μάτια. Τα προβλήματα αυτά είναι πιο έντονα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

6. Το οπτικό πεδίο περιορίζεται. Το οπτικό πεδίο μειώνεται από 1 έως 3 μοίρες κάθε δεκαετία. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ένας άνθρωπος στα 75-80 του χρόνια να έχει κατά 15-25 μοίρες μικρότερο οπτικό πεδίο.

Όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, η οπτική του οξύτητα μειώνεται σταδιακά. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι από 55 ετών και άνω χρησιμοποιούν γυαλιά ή φακούς επαφής για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Όραση και Μέση Ηλικία