Όραση και Οδήγηση | optometris.gr
Όραση και Εγκυμοσύνη
Όραση και Εγκυμοσύνη
18 Σεπτεμβρίου 2017
Όραση στη Μέση Ηλικία
Όραση στη Μέση Ηλικία
18 Σεπτεμβρίου 2017
Όραση και Εγκυμοσύνη
Όραση και Εγκυμοσύνη
18 Σεπτεμβρίου 2017
Όραση στη Μέση Ηλικία
Όραση στη Μέση Ηλικία
18 Σεπτεμβρίου 2017
Όραση και Οδήγηση

«Πρόσεχε τα μάτια σου, αυτά σε οδηγούν»

Η όραση αποτελεί την πιο σημαντική αίσθηση κατά την οδήγηση, αφού το 90% των πληροφοριών που χρειάζεται ένας οδηγός φτάνει μέσω των ματιών.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την όραση στην οδήγηση είναι η ηλικία, η υγεία των ματιών και η ψυχοφυσική κατάσταση. Υπάρχουν όμως και εξωγενείς παράγοντες που παίζουν μεγάλο ρόλο. Αυτοί είναι: 1) η φωτεινότητα η οποία είναι άλλοτε πολύ έντονη και άλλοτε ιδιαίτερα χαμηλή και 2) οι καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι, έντονος ήλιος).

Έρευνες των τελευταίων ετών έδειξαν ότι:

  • Το 45% των οδηγών έχει κάποια διαθλαστική ανωμαλία.
  • Μόνο το 74% των οδηγών με προβλήματα όρασης φοράει γυαλιά ή φακούς επαφής.
  • Μόνο το 34% των οδηγών ελέγχει την όρασή του κατά μέσο όρο κάθε δύο χρόνια, ενώ το 23% δεν έχει κάνει ποτέ.
  • Οι ικανότητες ενός οδηγού κατά σειρά σπουδαιότητας είναι η όραση (92%), η συγκέντρωση (89%), ο συντονισμός κινήσεων (69%) , η ακοή (42%) και η μνήμη (27%).
  • Οι συνθήκες κατά τις οποίες δημιουργείται η πιο έντονη οπτική κόπωση στην οδήγηση είναι στις περιπτώσεις που υπάρχει ομίχλη (32%), όταν ο ήλιος είναι κόντρα στον οδηγό (30%) και όταν βρέχει πολύ έντονα.

Από το 2013 σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην άδεια οδήγησης θα αναγράφεται υποχρεωτικά όχι μόνο εάν ο οδηγός πρέπει να φοράει γυαλιά, αλλά και εάν οι βαθμοί του ξεπερνούν τις 8.00dp (διόπτρες) καθώς και η οπτική του οξύτητα.
Οι συνθήκες της ζωής μας μας αναγκάζουν να οδηγούμε σχεδόν καθημερινά για κάποιες μετακινήσεις μας.
Πρωτεύοντα ρόλο για ασφαλή και ξεκούραστη οδήγηση παίζουν η οπτική μας οξύτητα, το οπτικό πεδίο και η αντίληψη στις φωτεινές αντιθέσεις. Η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5/10 σε κάθε μάτι και το οπτικό πεδίο όχι μικρότερο από 120 μοίρες. Ειδικά για τους επαγγελματίες οδηγούς η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι πάνω από 8/10 σε κάθε μάτι. Το οπτικό πεδίο ενός οδηγού εξαρτάται απόλυτα από την ταχύτητα του οχήματος. Όσο αυξάνεται η ταχύτητα τόσο μειώνεται ο οπτικό πεδίο.

Επίσης, όταν οδηγούμε βλεφαρίζουμε (ανοιγοκλείνουμε) τα μάτια μας λιγότερο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα καύσου ή άμμου στα μάτια μας και να θολώσει η όρασή μας. Καλό είναι να κάνουμε κάποια στάση και να βρέξουμε τα μάτια μας ή να ενσταλάξουμε τεχνητό δάκρυ για να ενυδατωθούν.

Οδήγηση κατά τη διάρκεια της ημέρας

Όταν οδηγούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητο να φοράμε γυαλιά ηλίου.
Τα γυαλιά ηλίου φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), προστατεύουν τα μάτια από τον αέρα και τη σκόνη και αυξάνουν την αντίληψη των φωτεινών αντιθέσεων.
Τα γυαλιά ηλίου δεν πρέπει να αλλοιώνουν τα χρώματα ούτε να μειώνουν την ικανότητα αντίληψής τους, γι’ αυτό και είναι προτιμότερο οι φακοί να έχουν γκρι απόχρωση και μην είναι υπερβολικά σκούροι.
Για την απόλυτη όμως προστασία των ματιών και της όρασης, οι φακοί των γυαλιών ηλίου χρειάζεται να έχουν εκτός από φίλτρο απορρόφησης της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA  και UVB) και φίλτρο απορρόφησης της μπλε ακτινοβολίας (ορατό φως υψηλής ενέργειας). Μια παγκόσμια καινοτομία στους φακούς των γυαλιών ηλίου από την Ισπανία είναι οι φακοί CSR SOL οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεσμεύουν το 100% της υπεριώδους και της μπλε ακτινοβολίας, προσφέροντας μέγιστη προστασία και τέλεια όραση.
Οι οδηγοί που έχουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, γλαύκωμα και κερατόκωνο, είναι αναγκαίο να φορούν γυαλιά ηλίου με φίλτρο CSR SOL, ώστε να βλέπουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια και να αποφευχθεί η ταχεία εξέλιξη της νόσου.
Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προμηθεύονται αποκλειστικά από καταστήματα οπτικών και όχι από άλλα εμπορικά καταστήματα ή περίπτερα. Πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από πιστοποιητικό γνησιότητας και ποιότητας , όπου αναγράφονται οι οπτικές τους ικανότητες.
Οι πολωτικοί φακοί στα γυαλιά ηλίου αποτελούν μία καλή επιλογή γιατί μειώνουν τις ανακλάσεις και την οπτική πόλωση και περιορίζουν το θάμπωμα, προσφέροντας πιο καθαρή εικόνα και επιτρέποντας στον οδηγό να έχει καλύτερη αντίληψη των αποστάσεων και των χρωμάτων. Πολωτικά γυαλιά ηλίου κατασκευάζονται και με διαθλαστική διόρθωση.

Οδήγηση κατά τη διάρκεια της νύχτας

Η οπτική ικανότητα ελαττώνεται αισθητά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Περίπου το 25% των οδηγών δυσκολεύεται να διαβάσει τις πινακίδες και να δει τα σήματα κυκλοφορίας, ενώ το 22% δεν μπορεί να αντιληφθεί καλά τις αποστάσεις και τους πεζούς.
Τη νύχτα οι προβολείς των επερχόμενων αυτοκινήτων αλλά και οι ανακλάσεις από τους καθρέπτες τους περιορίζουν πολύ την όραση και θαμπώνουν τα μάτια.
Η χρήση των γυαλιών οράσεως και των γυαλιών ηλίου καθώς και η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων συντελεί στην αποφυγή των ατυχημάτων.

Δεκάλογος για καλή όραση στην οδήγηση:

1. Ελέγχετε την όρασή σας μία φορά το χρόνο.
2. Η καλή όραση στην οδήγηση δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα μάτια. Διατηρείτε πάντοτε καθαρά το παρμπρίζ, τα τζάμια, τους καθρέπτες και τους προβολείς του αυτοκινήτου.
3. Αν χρησιμοποιείτε γυαλιά οράσεως, φροντίστε οι φακοί των γυαλιών να είναι καθαροί και χωρίς γρατζουνιές. Καλό είναι όταν ταξιδεύετε, να έχετε ένα εφεδρικό ζεύγος γυαλιών μαζί σας.
4. Αν φοράτε φακούς επαφής αποφύγετε το δυνατό κλιματισμό, τα ρεύματα αέρα καθώς και το κάπνισμα στο αυτοκίνητο.
5. Προλαμβάνετε την οπτική κόπωση κάνοντας στάση κάθε 200km.
6. Προστατευτείτε από την υπεριώδη ακτινοβολία με γυαλιά ηλίου, καλής ποιότητας. Αποφεύγετε να φοράτε σκελετούς με χοντρούς βραχίονες γιατί περιορίζουν την περιφερική σας όραση, καθώς και ιδιαίτερα σκούρα γυαλιά, ηλίου γιατί μειώνουν την οπτική σας απόδοση.
7. Μην υπερβαίνετε το όριο ταχύτητας. Η υπερβολική ταχύτητα μειώνει το οπτικό πεδίο του οδηγού και απαιτεί μεγαλύτερη συγκέντρωση προκαλώντας οπτική κόπωση.
8. Στην περίπτωση που είστε διοπτροφόρος χρειάζεται να έχετε γυαλιά ηλίου με ενσωματωμένη τη διαθλαστική σας διόρθωση για να μπορείτε να οδηγείτε με ασφάλεια.
9. Χρησιμοποιείτε τη ζώνη ασφαλείας, διότι σε περίπτωση ατυχήματος προλαμβάνονται οι τραυματισμοί των ματιών.
10. Εάν παίρνετε φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την όρασή σας ή τα αντανακλαστικά σας, καλό είναι να μην οδηγείτε (αντιισταμινικά, αντιψυχωσικά, φάρμακα για Parkinson κ.α.).

Όραση και Οδήγηση