Έγχρωμη Όραση | optometris.gr
Γυαλιά για Σκύλους
Γυαλιά για Σκύλους
18 Σεπτεμβρίου 2017
Ανατομία του Ματιού και Όραση
Ανατομία του Ματιού και Όραση
18 Σεπτεμβρίου 2017
Γυαλιά για Σκύλους
Γυαλιά για Σκύλους
18 Σεπτεμβρίου 2017
Ανατομία του Ματιού και Όραση
Ανατομία του Ματιού και Όραση
18 Σεπτεμβρίου 2017
Έγχρωμη Όραση

Η αντίληψη των χρωμάτων από τον άνθρωπο είναι μία απολύτως υποκειμενική διαδικασία με την οποία ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που παράγονται από το εισερχόμενο φως.
Το ανθρώπινο μάτι βλέπει το χρώμα ανάλογα με το μήκος κύματος της ακτινοβολίας που εκπέμπεται:

Μήκος κύματος (σε νανόμετρα, nm) Χρώμα που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι
400-430 Μωβ (Ιώδες)
430-500 Μπλε (Κυανό)
500-560 Πράσινο
560-590 Κίτρινο
590-630 Πορτοκαλί
630-700 Κόκκινο (Ερυθρό)

Η διαδικασία αντίληψης των χρωμάτων είναι μία ειδική λειτουργία του μηχανισμού της όρασης, με σκοπό την αναγνώριση των διαφόρων μηκών κύματος που συνθέτουν την ακτινοβολία του ορατού φάσματος και εκτελείται μέσω των κωνίων. Τα κωνία είναι φωτοϋποδοχείς που συλλέγουν το φως και το αναλύουν σε χρώματα. Βρίσκονται συγκεντρωμένα στην περιοχή της ωχράς κηλίδας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Στον άνθρωπο υπάρχουν τρία είδη κωνίων:

  • αυτά που ερεθίζονται από την κόκκινη ακτινοβολία (L-κωνία),
  • αυτά που αντιλαμβάνονται την πράσινη ακτινοβολία (M-κωνία) και
  • αυτά που λειτουργούν με την επίδραση της μπλε ακτινοβολίας (S-κωνία).

Συνολικά ο αριθμός των κωνίων κυμαίνεται μεταξύ 6-7 εκατομμυρίων.

Η αντίληψη του χρώματος εξαρτάται από τη φυσιολογία του ματιού και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι από εμάς μπορούν να διακρίνουν περισσότερα χρώματα, ενώ κάποιοι άλλοι λιγότερα, και αυτό εξαρτάται τόσο από τον αριθμό των κωνίων όσο και από την ευαισθησία τους.

Η ύπαρξη των φωτοϋποδοχέων στο μάτι καθορίζεται από το χρωμόσωμα Χ το οποίο καθορίζει το φύλο του ανθρώπου. Οι γυναίκες έχουν δύο Χ (ΧΧ) ενώ οι άνδρες ένα Χ και ένα Υ (ΧΥ). Αυτό εξηγεί γιατί οι άνδρες παρουσιάζουν πολύ πιο συχνά διαταραχές στην αναγνώριση των χρωμάτων.

Η μερική διαταραχή της αντίληψης των χρωμάτων λέγεται δυσχρωματοψία ή δαλτωνισμός. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει δυσκολία αναγνώρισης ενός μέρους της ακτινοβολίας.
Όσοι δε διακρίνουν το κόκκινο χρώμα, έχουν πρωτανοπία, όσοι δε διακρίνουν το πράσινο χρώμα, έχουν δυτερανοπία, αυτοί δε που δε μπορούν να διακρίνουν το μπλε χρώμα, έχουν τριτανοπία.

Περίπου το 8% του ανδρικού πληθυσμού έχει δυσχρωματοψία ενώ μόνο το 0,4% των γυναικών αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα χρώματα.

Οφθαλμικές παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και οπτική νευρίτιδα μπορούν να επηρεάσουν αισθητά τη χρωματική αντίληψη.

Η αχρωματοψία είναι πολύ σπάνια νόσος και στην περίπτωση αυτή ο ασθενής τα βλέπει όλα άσπρα, μαύρα και σε αποχρώσεις του γκρι.

Έγχρωμη Όραση