Κερατόκωνος | optometris.gr
Κριθαράκι – Χαλάζιο
16 Σεπτεμβρίου 2017
Δυσχρωματοψία
Δυσχρωματοψία
17 Σεπτεμβρίου 2017
Κριθαράκι – Χαλάζιο
16 Σεπτεμβρίου 2017
Δυσχρωματοψία
Δυσχρωματοψία
17 Σεπτεμβρίου 2017
Κερατόκωνος

Ο κερατοειδής είναι ο εξωτερικός χιτώνας του ματιού που καλύπτει τον πρόσθιο θάλαμο, την ίριδα και την κόρη. Είναι απόλυτα διαφανής, δεν έχει αιμοφόρα αγγεία, λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά μέσω του δακρύου και παίρνει οξυγόνο από τον αέρα.
Ο κερατόκωνος είναι μία εκφυλιστική παραμόρφωση του κερατοειδή, όπου ο χιτώνας προοδευτικά λεπταίνει στο κέντρο και αποκτά κωνική μορφή. Παρουσιάζεται συνήθως στην εφηβεία ή μέχρι την τρίτη δεκαετία. Ο κερατόκωνος συχνά συμβαίνει και στα δύο μάτια, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις είναι κληρονομικός. Προσβάλλει περίπου 1 στους 2.000 ανθρώπους και η αιτία που τον προκαλεί παραμένει άγνωστη.
Οι άνθρωποι με κερατόκωνο έχουν συνήθως ψηλή μυωπία και μεγάλο αστιγματισμό.

Συμπτώματα κερατόκωνου

  • Μέτρια όραση, ακόμα και με τη χρήση των κατάλληλων γυαλιών.
  • Μάτια που κουράζονται εύκολα και παρουσιάζουν φαγούρα.
  • Φωτοφοβία, έντονη κούραση με τα φώτα το βράδυ, τα οποία όμως το φως που εκπέμπουν είναι διάχυτο και ενοχλητικό.

Στα αρχικά στάδια η όραση παραμένει σχεδόν φυσιολογική, όσο όμως εξελίσσεται το πρόβλημα τα μάτια βλέπουν παραμορφωμένα και θολά, ενώ η οπτική οξύτητα μειώνεται.
Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή ειδικής γεωμετρίας φακών επαφής για κερατόκωνο και η όραση αποκαθίσταται πλήρως.
Είναι όμως σημαντικό η εφαρμογή των φακών επαφής να γίνει καλύτερα όταν ο κερατόκωνος είναι σε αρχικό στάδιο, γιατί βοηθούν να μην εξελιχτεί ο κώνος.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ο κερατόκωνος χρήζει χειρουργικής επέμβασης, μίας και έχουν εξελιχθεί την τελευταία δεκαετία ειδικά οι φακοί επαφής, που αποτελούν την πιο απλή και οικονομική λύση δίχως παρενέργειες.

Κερατόκωνος