Γιατί βλέπουμε "αστεράκια"; - Χαμηλή Όραση - Οπτικά Σκούταρη

Γιατί βλέπουμε “αστεράκια”;

Υπερμετρωπία
Υπερμετρωπία
17 Σεπτεμβρίου 2017
Μυωπία
Μυωπία
17 Σεπτεμβρίου 2017
Υπερμετρωπία
Υπερμετρωπία
17 Σεπτεμβρίου 2017
Μυωπία
Μυωπία
17 Σεπτεμβρίου 2017
Αστεράκια

Η ειδική στη Χαμηλή Όραση Οπτομέτρης κα Τατιάνα Σκούταρη, μας εξηγεί γιατί βλέπουμε “αστεράκια” όταν χτυπάμε στο κεφάλι, τρίβουμε έντονα τα μάτια μας ή φτερνιζόμαστε δυνατά;

…Δεν συμβαίνει μόνο στα cartoon να βλέπουν “αστεράκια”.
Όταν χτυπάμε στο κεφάλι μας ή όταν ένα αντικείμενο προσκρούσει με ταχύτητα στο κεφάλι μας,όπως και αν πέσουμε στο έδαφος και χτυπήσουμε το κεφάλι μας,τότε το κρανίο μετατοπίζεται προκαλώντας μεγάλη πίεση στον ινιακό λοβό που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου. Ο ινιακός λοβός είναι υπεύθυνος για την όραση καθώς εκεί βρίσκεται ο οπτικός φλοιός, το κέντρο επεξεργασίας των οπτικών ερεθισμάτων του εγκεφάλου.
Αυτή η ταχεία κίνηση του κρανίου,διαταράσσει τη ροή του αίματος στην περιοχή του χτυπήματος και την οξυγόνωση των οπτικών νευρώνων του οπτικού φλοιού, προκαλώντας σπίθες φωτός, δηλαδή “αστεράκια”!
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν τρίβουμε έντονα και πιέζουμε τα μάτια.Βάζοντας δύναμη, ασκείται πίεση στα οπτικά νεύρα και διακόπτεται η φυσιολογική ροή και πίεση του αίματος,δημιουργώντας αυτές τις ψευδείς εικόνες “αστεριών”, οι οποίες ουσιαστικά είναι η τυχαία πυροδότηση ηλεκτρικών παλμών μέσω του οπτικού νευρικού κέντρου.